POSNE SLAVE

47,900.00рсд

Kategorija:

Opis

Posne slave ketering

Slavski obred se u raznim krajevima različito obavlja. Ponekad čak i u istom selu ima nekih razlika u obredu među svečarima. Te razlike su često tema razgovora među svečarima sa dobro-namernim ciljem da se ustanovi ko „pravilno“ slavi slavu, a ko „greši“. Odgovor je vrlo jednostavan. Niko ne greši, već su uočene razlike posledica bogatstva i šarolikosti tradicionalne kulture, kao i maštovitosti samih večara.

Kada domaćin počinje da slavi krsnu slavu?

Slava se prenosila i nastavljala sa kolena na koleno, sa oca na sina. Slava se kod Srba, po narodnoj tradiciji, nasleđuje, ali se ne deli. Dok je otac živ, sin ili sinovi ne preuzimaju slavu, već je slave sa ocem. Ako otac nije u snazi, sin preuzima sve obaveze, ali je otac domaćin slave. Kad otac umre, sinovi preuzimaju slavu. Ako ima više braće, mogu se dogovoriti da slavu preuzme jedan ili svi. Prve godine po smrti oca, slava se drži u porodičnom krugu bez gostiju i velikog veselja. Crkveno tumačenje kaže „sin kad zasnuje sopstveno domaćinstvo i ode od roditelja, počinje sam da slavi

Pripreme za slavu.

Nekoliko dana pred slavu, u domu u kome se slavi, počinju pripreme kako bi se slava što svečanije i dostojnije dočekala. Kuća se rasprema, čisti i sređuje. Ukućanima, deci naročito, kupuje se ponešto novo od odela, da to „ponove“ na dan slave. U kući vlada svečana atmosfera i radost u iščekivanju slave.

Dodatne informacije

Težina20 kg